A motoros jogosítvány ára?

Ez nem lesz most egy hosszú írás. És a címből már kitalálható, hogy a motoros jogosítványról fog szólni. Na nem azért, mert ez ne lenne fontos és hasznos téma, csupán kevésbé kapcsolódik az asztrológiához. Illetve, azt meg lehet nézni, hogy mely csillagjegyhez illik legjobban a motorozás? Én azt olvastam, hogy az oroszlánokhoz mindenképpen passzol, mivel nyugodtak és mégis bátrak, valamint a mérleg is meglehetősen kiegyensúlyozott és biztonságos vezető, jó a kockázatfelmérő képessége, azonban mégse mondanám bátornak a mérleget.

De nem kell hagyni, hogy a csillagjegyeink kedvünket szegjék, inkább csak mint jó tanács és önismeret céljából érdemes ezt számba venni. Az viszont bizonyos, hogy ha motorozni támad kedvünk, akkor vágjunk bele. Elvégre fiatalabbak már nem leszünk, és ha az ember fiatal korában kezdi el, akkor hamarabb beletanul és nem fog félni tőle. Tehát én mindenkit bíztatok, hogy kövesse az álmait! Viszont, tájékozódni kell, ez nagyon-nagyon fontos! Nem csak arról, hogy mi mennyibe kerül, hanem a jogsiszerzés menete is legalább annyira fontos!

Mint ahogy több, ezzel foglalkozó portálon is írják, a legfőbb az, hogy ki kell találni, hogy pontosan mit akarunk. Mert lehet a cél egy ezer köbcentis motor, valószínűleg évek kellenek, hogy azt biztonságosan vezetni tudjuk, és az csak a korlátlan jogosítvánnyal érhető el, amelynek a korhatása 24 év. Érdemes inkább A1 vagy A2 jogosítvánnyal kezdeni. Aztán pedig később lehet nagyobbat csinálni, hiszen van átjárás az egyes jogosítvány fajták között.

Ehhez kapcsolódik az, hogy be kell tartani a fokozatosság elvét. Ha már a legnagyobb motorral kezdesz, és nem megy, az könnyen elveheti a kedved, ami feladáshoz vezet. Ez pedig nem jó.

Aztán el kell kezdeni az elméleti tanfolyamot. Ez a kulcsa a dolognak, ha megértjük, hogy hogy működik a motor, hogy miért van úgy a szabály, ahogy, akkor sokkal könnyebb megtanulni. Egy jó oktató pedig segíthet ebben. Azt is át kell gondolni, hogy mikor jelentkezünk, mert nem mindegyik évszakban lehet jól vezetni. Számolni kell az időjárási viszontagságokkal is!

A sikeres KRESZ vizsga letétele után jöhet a gyakorlat. Na, itt a legfontosabb, hogy becsületes és jó oktatót fogjunk ki, aki türelmes velünk. Legjobban a személyiségünkhöz kell passzoljon, ehhez szükség van jó önismeretre, hogy tudjuk, hogy mire van szükségünk. Olyan oktatóra, aki szigorú, mert lusták vagyunk? Vagy olyanra aki kedves, mert másképp elmegy az életkedvünk? Mi motivál?

Majd pedig akár ki is mehetünk a forgalomba. De előtte van még egy fontos lépés: be kell szerezni a megfelelő motoros felszerelést, anélkül nem is szabad motorozni. Szerencsére a Fordulat Autós-Motoros Iskola oldala átirányít egy olyan áruházhoz, ahol a náluk tanulók kedvezményesen szerezhetnek be mindenféle ruházatot, sisakot, védőeszközt, így rengeteget tudunk spórolni. De ha már szóba került az iskola, érdemes ellátogatni az oldalukra, ahol megtudhatod, mennyi is a motoros jogosítvány ára, és tájékozódhatsz a képzések menetéről, helyszínéről is! Mindenképpen érdemes ezekről tájékozódni, mielőtt bárki belevágna, hogy tudja, mire készüljön. De szerencsére a Fordulatnál nincsenek elszállva a díjak, teljesen elfogadható árszínvonalra számíthat bárki, aki hozzájuk fordul.

Jaj, az elsősegély vizsgáról el is felejtkeztem, pedig az is nagyon fontos. És érdemes rá jól felkészülni, nem csak a vizsga miatt, hanem azért is, mert sosem lehet tudni, hogy mikor vesszük hasznát a mai világba. Én személy szerint minden ember számára kötelezővé tenném, hiszen utasként és gyalogosként is ki vagyunk téve annak a veszélynek, amelynek a vezetők. És ugyanúgy fontos lenne, hogy ilyen helyzetbe segítsünk, ahogy csak tudunk.

Na ennyi lenne mára, remélem hasznos volt azért a cikk, biztonságos vezetést kívánok mindenkinek!