Horoszkóp vagy napelem rendszer

Akár hiszed, akár nem, van hogy nem tudsz a fent megjelölt két témában zöldágra vergődni egyes emberek tekintetében. Hogy mit értek ez alatt? Vegyük például az egyik idős ismerősöm esetét. A néni megrögzött katolikus, de hát azért minden nap elolvassa a napilapokban a kötelező horoszkópot, amit persze azzal magyaráz, hogy hát ha az Isten is úgy akarta, akkor ez így vagyon megírva és kész. Na már most, egy mondaton belül ennyi ellentmondást hogy lehet összehozni, azt nem is értem, de hát fogjuk rá, hogy már idős szegénykém, illetve valószínűleg az ő idejében még nem osztogatták a diplomát puszira, pacsira, sőt tulajdonképpen még az is kész szerencse, ha megvan a 8 általánosa.

Korábban volt egy olyan nyári diákmunkám, aminek köszönhetően naponta rengeteg idős, többnyire vidéki emberrel kerültem kapcsolatba és egyszer kétszer belementem mélyebb beszélgetésekbe, mert kíváncsi voltam, hogy ők milyen szemmel nézik a körülöttük iszonyatosan felgyorsuló világot, és sok furcsaságot tudtam meg róluk. Volt egy idős néni, aki kijelentette, hogy nem hisz a napelem rendszer működésében, mert ha valóban létezne, akkor az oroszok már rég felfedezték volna és alkalmaznák is ezt a technikát. Nem tudom pontosan, mit értett ez alatt a néni, talán a tankok üzemanyag helyett napenergiával üzemeltethetőek lettek volna a II. világháborúban? Aztán volt az az eset is, amikor egy bácsi azt mondta, hogy a napenergia ugyanolyan humbuk, mint az a flancos horoszkóp. Kell valami bolondság, amire támaszkodhat az ember, ha éppen semmi sem jön össze. Ezalatt remélem azt értette, hogy majd ha elfogy minden üzemanyagként felhasználható forrásunk a Földön, akkor majd elkezdünk imádkozni a napelem rendszerekhez és reménykedünk abban, hogy imáink meghallgattatnak, és ami eddig csak placebo volt, az hirtelen működés képes lesz? Mert egyébként más értelmezés esetén nem tudom, hogy jött ki neki az a végeredmény, amit az orrom alá dörgölt. Mindenesetre az biztos, hogy utólag én is szeretem elolvasni a napi horoszkópom, mert ha nagy hülyeséget csináltam tegnap, legalább megnyugtat, hogy valaki ezt már tegnap előtt tudta, hogy meg fogom tenni. De az örök kedvencem az volt, aki a horoszkópnak igazat adott, de a napelem rendszert egyenesen boszorkányságnak tartotta.

Egyébként az asztrológiát, mint olyant én is elfogadom teljes értékű tudományként, csak ezek a populáris, felhígított szirupos sallangok rontják el az egészet és feketítik be ennek értelmét és létjogosultságát a laikusok előtt. A hozzá nem értők egyszerűbb rétegéhez viszont csak ezek az információk jutnak el, ami pedig szintén negatív hatással van a tudomány megítélésére, hiszen így csak a felesleges információ jut el a tisztelt publikum egy részéhez, a másik feléhez pedig az, hogy ilyen szemenszedett hazugságokkal csak az egyszerű emberek foglalkozhatnak, így inkább a teljes ignorálást választják. Én is az utóbbi kategóriába tartoztam sokáig, csak aztán elkezdtem utánajárni, olvasni és összekapcsolni filozófiai tanulmányaimmal, melynek az lett a vége, hogy megfogadtam magamnak, hogy sokkal inkább nyitott leszek a spirituális magyarázatokra, melyek hozzáértő forrásokból származnak, mint bármi másra a környező tudományokból, melyeket még laikusként is megérthet és beláthat az ember.

A napelem rendszerek meg őszintén remélem, hogy egy tíz éven belül már sehol nem fognak ilyesfajta értetlenséget és hozzá nem értést, valamint elutasítást kiváltani az emberekből. Érdekes, hogy az ember egy bizonyos szinteken mennyire meg tud maradni a régi bevált – vagy inkább csak elhitetett, hogy bevált – módszereknél, még akkor is, ha bizonyíthatóan nincs igaza, más kérdésekben pedig csak azért, hogy a lelke megnyugvást leljen elhisz bármit, amit az újonnan érkezett szakértők mondanak.