Liza megjósolta, hogy hamarosan találunk egy gyönyörű kertes házat

Az egyik barátnőm, Liza, szinte megszállott ezotéria-rajongó, minden történést, emberi tulajdonságot a csillagok állásának és a csillagjegyeknek tulajdonít. Nem egyszer jósolt már nekem kártyákból, és még ha nem is hiszek ezekben a dolgokban, elég meggyőző érvei tudnak lenni mellette, mindent meg tud magyarázni fizikai szempontból is. Nyilván ezeknek az állításoknak van némi igazságtartalma, azonban abban nem hiszek, hogy a személyiségemet az határozná meg, hogy milyen jegyben születtem. Gyerek- és tinikoromban még gyakran elolvasgattam a horoszkópomat, többnyire elég szkeptikusan, de mindig szórakoztatott. Amikor pozitív eseményeket jósolt nekem, azért bevallom, hogy örültem neki. Az is előfordult, hogy valóban megjósolt nekem valamit, ami megtörtént. Például amikor negyedikben eltörtem a kezem, utólag olvastam el, hogy a horoszkópom szerint aznap jobban tettem volna, ha otthon maradok. Véletlen egybeesés vagy tényleg a csillagok befolyásolták?

A családommal költözködünk, mert édesapám örökölt egy birtokot, aminek az árából és a régi lakásunkéból végre tudunk venni egy kertes házat, amire évek óta nagyon vágyunk. A barátnőm nagyon örült ennek, mert így végre majd nálunk is rendezhetünk kerti partikat, nem mindig csak nála. Találtunk is egy szép házat, aminek két hátránya volt: nagyon kiesett a városból, így rossz a környék infrastruktúrája, valamint eléggé felújításra szorul a ház, amire további nagyobb összegeket kell majd szánni. A szüleim viszont így is elég erősen gondolkoztak azon, hogy hamar le kell rá csapni, nehogy valaki elvigye előlünk. Egyik nap Liza átjött hozzánk suli után és azt mondta, úgy érzi, hogy nem szabad elsietnünk a házvásárlást, mert nemsoká kapunk egy tökéletes, új lehetőséget. Megint jósolt nekem kártyákból, aminek az eredménye szintén azt sugallta, hogy ne vegyük meg ezt a házat. Nem mondtam el anyuéknak, mert egyáltalán nem hisznek az ezotériában, és csak kinevetnének, úgyse hallgatnának ránk.

Másnap arra keltünk, hogy csörög a telefon és apukámat hívja az unokatestvére, hogy talált nekünk egy szuper házat egy pár kerülettel arrébb. Láss csodát, Lizának igaza lett. El is mentünk megnézni a házat, és valóban sokkal jobb állapotban volt, mint az előző, egyáltalán nem volt lelakott és a környék is gyönyörű volt. Erre már azt mondtuk, hogy lefoglalózzuk, megtaláltuk a nekünk való házat. Közben a régi lakásunkra is meglett a vevő, úgyhogy a szüleim felkerestek egy ügyvédet, valamint egy céget, aki energetikai tanúsítványt készít. Tudniillik 2012. január óta kötelező minden eladó ingatlanra energetikai tanúsítványt készíttetni, különben nem lehet eladni. Az energetikai tanúsítványt az ügyvéd jelenlétében kell majd átadni az új tulajdonosnak az adásvételi szerződés aláírásakor. Az ügyvéd belefoglalja a szerződésbe, hogy megtörtént az átadás, valamint a tanúsítvány hitelesített azonosítóját is beleírja. Az előállító cég 10 évig megőrzi a dokumentumot digitális formában, úgyhogy szükség esetén a rendelkezésünkre tudják bocsátani. A nyomtatott dokumentum mindig az aktuális ingatlantulajdonos birtokában van.

e-tanusitas.eu

A szüleim az e-tanusitas.eu oldalt választották az energetikai tanúsítvány megrendelésére, mert ők nagyon kedvezményes áron és gyorsan dolgoznak. Az e-tanusitas.eu-n minden információt megtalálunk, ami szükséges az energetikai tanúsítvány kiállíttatásához. Az ország bármely pontján végeznek munkát, és hatalmas előnyük, hogy nagyon rugalmas munkabeosztásban dolgoznak, szinte bármikor elérhetőek. Így akár a késő esti órákban és hétvégén is felhívhatjuk őket. Az energetikai tanúsítvánnyal hitelesen tudjuk tájékoztatni a vevőket az épület energetikai minőségéről, energiafogyasztásáról, valamint a szükséges felújításokról és korszerűsítésekről. Az e-tanusitas.eu-n megrendelt tanúsítványt 12-24 órán belül elkészítik, de ha valakinek még ennél is hamarabb van rá szüksége, akkor a dokumentum hitelesített azonosítóját már 6-12 órán belül elküldik SMS-ben. Ez alapján az ügyvéd meg tudja írni az adásvételi szerződést.

A tanúsítvány megrendelése után a cég átadja az adatainkat a területileg illetékes mérnök munkatársuknak. Ő felveszi velünk a kapcsolatot, és megbeszéljük a személyes helyszíni felmérés időpontját. Ezen a felmérésen az ingatlan lehűlő felületeit, a nyílászárókat és a tájolásukat, a padlót, a födémet, a fűtési rendszert és a melegvíz-előállító rendszert. Ezeknek az adatait továbbítja a cég felé, akik elkészítik ez alapján az energetikai tanúsítványt. A dokumentumot elektronikusan, e-mailben vagy pedig futárszolgálattal kézbesítik. Érdemes az elektronikus utat választani, mivel egy akció keretein belül ez az opció 500 Forinttal kevesebbe kerül, mintha más módon kérnénk a kézbesítést, ezen felül környezetkímélőbb és gyorsabb is. Még két plusz van ezen kívül, amiért megéri tőlük rendelni: minden megrendelés mellé egy 4000 Forint értékű Ingatlan Kisokost küldenek ajándékba. A másik pedig egy nyereményjáték: minden szerdán kisorsolnak egy páros Cinema City jegyet, amit az ország bármelyik Cinema City mozijában igénybe lehet venni. Az energetikai tanúsítvány díjáról mindig számlát adnak, így kevesebb adót kell fizetnünk az eladás után. Emellett 100% elégedettségi garanciát vállalnak: ha nem vagyunk elégedettek a munkájukkal, visszafizetik a díjat.

Az ingatlant a 12 energetikai osztály valamelyikébe sorolják az energetikai minősége alapján. Ez a besorolás nem változtat az ingatlan értékén. 2020 után nem építhető CC kategóriánál rosszabb épület. A legjobb értékelés az AA++, a legrosszabb pedig a JJ. Az ingatlan energetikai tanúsítványa 10 évig érvényes. Ennél előbb csak akkor veszti érvényét, ha az épületben olyan mértékű változtatást hajtanak végre, ami befolyásolja az energetikai besorolását. Az e-tanusitas.eu-n meg lehet rendelni a szolgáltatást az oldalon üzenet formájában, e-mailben vagy telefonon is. A megadott telefonszám bármikor hívható. Mi tőlük rendeltük meg az energetikai tanúsítvány elkészítését és nem bántuk meg. Tényleg nagyon hamar, még a felmérés napján megkaptuk elektronikus úton a dokumentumot, amit továbbítani tudtunk az ügyvédnek. A vevőnek átadták a szüleim a tanúsítványt, aláírták a szerződést és már túl is adtunk a régi lakáson. Még utoljára elbúcsúztam tőle, de nem fájt a szívem, mivel már most imádtam az új helyet, amint beköltöztünk.

Az új házunk csodaszép, már be is laktuk, nagyon szeretünk itt élni. Utólag elmondtam a szüleimnek, hogy Liza megmondta, hogy találunk jobb házat is az első jelöltnél, és milyen igaza lett. A szüleim persze csak nevettek a történeten, de ők is egyetértettek azzal, hogy érdemes volt várni a jobb ajánlatra. A kertben mindenféle földi jó várt minket: két barackfa, három-három alma- és körtefa, meggyfák, egy cseresznyefa, ribizli, eper, szilvafa, paprika, paradicsom, répa, tök, cukkini és még sorolhatnám, mennyi zöldség- és gyümölcsültetvényt hagyott ránk az előző tulaj. A ház egészen új építésű, és persze mi is kaptunk róla energetikai tanúsítványt, apa ajánlotta a tulajnak az e-tanusitas.hu-t, úgyhogy az is náluk készült el. A szobám itt nagyobb, mint az előző helyen, úgyhogy mindenem kényelmesen elfér, sokkal szebben rendet tudok rakni. Már tűkön ülünk Lizával és a többi barátunkkal, hogy megrendezhessük az új házavató kerti partit.