Az éjszakairól tekintsünk a nappali égre!

A világunk néha nagyon is földhöz ragadt. A csillagok segítenek, hogy könnyebben eligazodjunk és tudjuk, hogy mit akar tőlünk a sors, de ha papírokról vagy pályázatokról van szó, akkor nem érdemes a misztikumra hagyatkozni. A bürokrácia sajnos annyira konkrét, hogy már néha önmagát is fölülszabályozza. De szerencsére mindig vannak jó akaró, kedves személyek és szakértők, akik segíteni tudnak. Természetesen olyan napokon érdemes belefogni bármilyen nagy volumenű, odafigyelést igénylő projektbe, amikor a csillagok állása ehhez a lehető legnagyobb szerencsét tudja biztosítani. Nem érdemes rossz napokon bízni a szerencsében, a csillagok azért vannak, hogy segítsenek.

Na, de miért is emlegettem én a nappali eget a címemben? Képzeljétek, a férjem, akiről már mind tudjátok, hogy szűz a horoszkópja, nemrég belevágott egy hatalmas projektbe. Napelemeket szereltet a cégjének a telephelyén. Már régóta gondolkodik rajta, tulajdonképpen évek óta, de valahogy mindig azt olvastam le a csillagok állásából, hogy ezzel még várnia kellene egy keveset, mert valami még nincs rendben. Aztán utólag kiderült, hogy nem volt semmilyen gond, csupán azt próbálták jelezni nekem a csillagok, hogy később jobb lesz. És ez így igaz: idén június 17-től pályázati lehetőség indult vállalkozásoknak, mégpedig vissza nem térítendő támogatás, napelemfarm telepítés kivitelezésére. Éreztem már egy ideje a csillagok állásából, hogy mocorog a projekt, mondtam is a férjemnek, hogy lassan elkezdhet komolyan gondolkodni a témán és egyszer csak meghallottuk a reggeli hírekben, hogy van ez az új pályázat. Nagyon megörültünk neki, szó nélkül és egyből tudtuk, hogy ez a mi pillanatunk. Vagyis főleg az övé, de ez részletkérdés.

Miről is van szó?

A napelemek ugyebár úgy termelnek áramot, hogy közben nem szennyezik a környezetüket, nincsenek veszéllyel rá, valamint maga az áram forrása is megújuló. A kormány egyébként el szeretné érni azt, hogy teljes mértékben itthoni áramot használjunk, amihez nemcsak a paksi atomerőművet turbózzák fel, hanem létrehoztak pályázatot mezőgazdászoknak, hogy saját napelemparkot hozzanak létre az olyan földjeiken, amik nem, vagy nehezen művelhetőek meg. Hogy ebből mi fog sikerülni, azt nem tudom, de azért megnézném a Pakson dolgozó nagy fejek horoszkópját. Na de ez nem teljesen az, amiről beszélni szerettem volna. A mi lehetőségünk a már említett másik pályázatban van, ami egyébként nem csak magyarországi érdekeltségű, hanem Európában szinte bárhol elérhető és megpályázható. A lényeg az, hogy kis- nagy- és középvállalkozókat támogatnak, hogy kiépíthessék a saját napelemfarmjukat. A pályázatnak elég sok kritériuma van, amiknek a férjem cége szerencsére megfelel, de ez ne tántorítson el. Egyébként is, ha jól választotok napelemes céget, akkor ők még a pályázatban is segíteni tudnak. Mi szerencsére egy ilyen céget választottunk, a Pentele Solar céget választottuk.

Ahogy már mondtam, segítettek a pályázatban. Most már én is annyiszor hallottam a feltételeket, hogy sokat közülük fejből fel tudok sorolni. Hmm, lássuk csak, mi jut eszembe. Az biztos, hogy az elmúlt egy évben kellett legyen minimum egy alkalmazottad. Ez azért nem olyan nagy nehézség. Aztán kritérium még az is, hogy csakis tetőre szerelhető napelemekre lehet pályázni, földre rakhatóakra nem. Ennek sajnos nem értettem meg a logikáját. Szerencsére a férjem alapból az épület tetején képzelte el. Egyébként építkezési cége van, ami azt jelenti, hogy a telephelyen nem igényel annyira sok áramot, mint például egy gyár, ahol rengeteg gép működik. Nála irodák vannak, garázsok, éjszakai világítás a munkagépek között meg egy halom biztonsági kamera. Ilyesmik. De egyébként hatalmas áramfogyasztású cégek esetén is nyugodtan lehet napelemfarmot építeni, csak esetünkben erről nincs szó, hiszen a konkrét munka mindig máshol valósul meg.

Aztán még azt is érdemes tudni, hogy egyéni vállalkozók nem pályázhatnak, Pest megyéből és a fővárosból nem lehet pályázni, aztán van valami szabály a megelőző évi árbevétel mennyiségéről, de ezt nem teljesen tudom felidézni. Fontos tudni, hogy a pályázat nem fordítható jövedelemszerzésre, tehát nem kezdheted el árulni az áramot, csak saját használatra szereltetheted fel.

Mi már nagyban benne vagyunk a projektben, a papírozás is elkezdődött, a férjem pedig nagyon sokat egyeztet a céggel. Tizennyolc hónap áll a rendelkezésünkre, hogy befejezzük a projektet és a napelemrendszer teljességében fel legyen szerelve. Szerencsére a támogatás mindenre érvényes: magukra a napelemeket, azok beszerelésére és hálózatra való csatlakoztatásukra, valamint a tartóelemekre is. Teljes körű a támogatás, és ha minden jól megy, körülbelül 10 éven belül meg is fog térülni a befektetés, ha magát az összeget nézzük. Ha azt, hogy igazából nem mi fizetjük, akkor csak arra tudok gondolni, hogy mennyi minden másba belefektethet a férjem, ha a csillagok is úgy akarják, hiszen a megspórolt összes a rendelkezésére fog állni.